Til forsiden


Til forsiden

Om Eventyret

Reisebrev

Bildearkiv

Videoarkiv

Kontakt oss

Våre sponsorer

Se gjesteboken

Liste Liste over alle reisebrevene

Livet i mai

Vinteren er ikke over


Toppturene i den østlige delen av Chugach er historie. Det er også de 6000 kronene vi brukte på en dag med heliskikjøring i Valdez. 5 løft fikk vi for våre surt oppsparte penger. 3 av løftene var som Turisten i Hemsedal (med litt mer snø riktignok), men de siste 2 var minner for livet. Luftig og bratt, med perfekt snø. Helikopterlandingen på siste løftet var faktisk verdt en tusenlapp alene.
Spektakulær landing!
Vi bestemmer oss for å dra til Girdwood, sør for Anchorage. Vi nyter en dag med blå himmel og deilig slush i Alyeska Ski Resort , før vi setter kursen mot Kenai Peninsula. Turnagain Pass er broren til Thompson Pass, i den vestlige delen av Chugach Mountains, og vi bestemmer oss for en telttur til dalen mellom Kickstep og Tincan, de to hovedtoppene i området.
Fin renneklatring
Vi får med oss to eksponerte topper i nydelig vær.Vi får med oss de øyeblikkene fra hver av nedkjøringene der livet er så utrolig enkelt, når det eneste som betyr noe i hele verden, er at stålkantene griper mot underlaget. Vi får med oss en stjerneklar bivuakkovernatting på ryggen mellom de to toppene i 15 kalde, og vi får med oss en syk Torbjørn tilbake til bilen.
High camp
Torbjørns avskjed er ikke helt vellykket. Avskjedsfesten i Anchorage har ikke gjort formen hans bedre, og når vi møter opp på flyplassen og får vite at flyet hans gikk 12:45 AM og ikke PM, er det nesten så morgenburgeren fra Wendy's vil opp igjen. Etter en god time med dealing er han klar for neste avgang uten å betale noe ekstra. "Fatter'n" er snart på vei hjem.

Kajakkpadling i Seward


Baard er ikke i form. Han har nok fått en liten "avskjedsgave" fra Torbjørn. Det går mot andre uka uten bedring. Vi prøver oss en tur til Alaska Range, men må avbryte fordi bakteriene til Baard er for sinte. 5 dager på sterk Penicillin er siste utvei. Vi har heldigvis god tid, og nyter anledningen til å gjøre ting vi ikke får gjort ellers.
Kl 6.00 om morgenen
3 timers kjøring sørover fra Anchorage ligger en naturperle for blant annet kajakkpadling, med fjell rett fra fjorden på alle kanter - Seward. Vi nyter en dag i sola med turgåing og boklesing. Det er ikke mange dager vi ikke har våknet til blå himmel. Neste dag er intet unntak.
Deilig...
Dagen tilbringes i havkajakk i Resurrection Bay. Fantastiske omgivelser!

Talkeetna og the Alaska Range


Den altdrepende amerikanske penicillinen nærmer seg fullbyrdet oppdrag, og vi er endelig klare for Alaska Range, hvor Denali (Mt. McKinley) ligger.
Talkeetna
Talkeetna, stedet man flyr inn til Denali og Alaska Range fra, er en erketypisk landsby i Alaska. Stedet er ikke helt fritt for såkalte "rednecks", men også fastboende naturelskere og tilreisende fjellklatrere svirrer opp og ned den stemningsfulle hovedgata. På den lokale baren Fairview Inn samles alle, og en lørdagskveld her må være enhver sosialantropologs våte drøm. Eneste fellestrekk vi observerer, er en ikke eksisterende selvhøytidelighet. Et sjarmerende lite samfunn.
En halvtimes flytur gjennom høye fjell, digre isbreer og granittvegger, tar oss til Eldridge Glacier, ca 8 km sørøst for Denali. Flyet forsvinner bak fjellene og enda en gang står vi alene igjen. 6 dager alene blant gigantiske isbreer og fjell i dette området, virker overveldende.

Vi hiver fra oss sekkene, får på oss tau og breutstyr, og labber av gårde. T-skjorte vær i 2500 meters høyde opplever man ikke ofte.
En koselig bresprekk
Her er det enorme sprekker, det ser helt rått ut, men snøbroene virker trygge. Vi snirkler oss opp brefallet, fortsetter videre mot toppen lengst inn mot Denali. En flott egg, og der er toppen.
Usannsynlig flott
Denali viser seg ikke før vi står på toppunktet. Vi blir nesten andektige av den utrolige utsikten mot den drøyt 6000 meter høye kolossen. Vi er målløse, sier ingenting, bare ser. Vi kommer til oss selv, tar noen bilder og tar fram matpakka. Vi koser oss ned til teltet i fin vårsnø. Sola varmer fortsatt i noen timer etter at teltet er slått opp. For en første dag!!
Utsikten mot Denali
I seks dager fråtser vi i sol, flotte topper, fin utsikt, nedkjøringer i fin vårslusj, teltkos og, tro det eller ei, solbading. Det begynner nesten å bli unødvendig å si at det er blå himmel og vindstille alle 6 dagene.

Siste dag er kommet. Flyet, som absolutt ikke skulle komme senere enn 18, lander 18:20. Ikke engang det rekkker å bekymre oss i solsteken.
Flyturen ut - Denali i bakgrunnen
Flyturen ut står ikke tilbake for flyturen inn, og blir en knallavslutning på en utrolig uke.

Paul og flyet hans


Det er umulig å ikke komme i kontakt med folk i Alaska. På en utsiktspost over Denali i Talkeetna kommer et ektepar bort og begynner å prate med oss.

De inviterer oss til huset sitt i Eagle River, Nord for Anchorage, og helgen etter tar vi turen. De bor i et massivt laftet hus, helt oppe ved tregrensen i en idyllisk liten dal. Paul tar oss med på en flytur i Cessnaen sin.
Mellomlanding i Seward
Den 3 timer lange flyturen over fjordene i Prince William Sound, er helt utrolig flott. I mellomtiden har Sjofn og datteren Kristina, disket opp med grillet villaks. Vi prater om Norge og USA, og må svare på noen kritiske spørsmål fra Sjofn, som er psykolog, om egotrippen vår. Vi takker for oss etter frokost dagen etter, med forsikringer om at de er hjertelig velkomne til Norge når som helst.

Avreise mot Canada


Tilbake i Valdez tar John oss ut med båten til Dean Cummings. Laksen biter i alle fall bra nok til å fylle opp fryseren vår og litt til. Før vi setter kursen mot Canada, henter vi posten. Vi får vite at forsikringen vår har vært kansellert siden 18 april. En hel dag i telefonen gir heller ingen resultater, og det ser faktisk ut til at Vognæ må selges i Valdez.

Så treffer vi en kvinnelig forsikringsagent i 50-årene med norske aner, og dagen er reddet. Hun kan gjøre oss en "vennetjeneste" dersom bilen registreres i Alaska. Etter ett kvarter på "biltilsynet" i Valdez, rusler vi ut med Alaskaskiltene i hånda og "God Bless America" summende i bakhodet.
Nye skilter - Alaska
Samme natt krysser vi grensen tilbake til Canada.

Kapitlene om Alaska i eventyrboka er ferdig skrevet for denne gang, men allerede etter en halvtime stopper vi bilen for å se oss tilbake.

Det var en gang... - men det blir nok flere...

Varme hilsener,
Baard og Øyvind

{ryktebørsen}

29.07.02: Multimedia fra turen fre 21 nov.

[billbaard]

3 om Alaska: 
1. Kristiansander
2. Bergenser
3. Sunnmøring

09.05.02: 
Sola i Alaska!


www.ramo.no
www.ramo.no
www.helsport.no
www.interfoto.no
www.realturmat.no
www.kodak.no